1 perc elolvasni
18 Aug

Irányítószáma: 9028.

Északi határvonala a Győr-Pápa-Celldömölk és a Győr-Veszprém vasútvonal (ez részben nyugatról is), illetve Ady-város. Nyugatról Marcalváros határolja a Szent Imre úton, délen a városhatár, keleten pedig a 81-es főútvonal.

A Győrt keletről megközelító Sokorói-dombság szélső alakulata a kb. húsz méterrel magasabban fekvő szabadhegyi terasz, melyen a városrész települt.

Már az Árpádok korában kialakultak itt a szőlőbirtokok.

Pontosan nem tudni mikortól Győr része, de 1786-ban már említik a város részeként, és Korabinsky geográfiai lexikonja még azt is megemlíti, hogy majorságokból és szőlősbirtokokból áll. A hegy lábánál laktak a szőlők gazdái, és az itt dolgozó munkások is. A hegyet a legutóbbi időkig szőlő és gyümölcsösök borították.

A XX. század elejétől kezdődik a mai, családiházas jellegűvé történő alakulás és ezzel a szőlőskertek megszűnése.

Szabadhegy község a 12.-13. századtól lakott hely. Már a rómaiak idejében is lakhatták, bár ez nem igazolt. A régi okiratok szerint neve először Szent Mihály, a 12. századtól Szőlős, majd Szabadi volt.

Királyi szőlősök, vincellérek lakták. A későbbiekben önálló község ként jegyezték, majd Győrhöz csatolták, de ennek idejéről nincsenek pontos adatok.

Még néhány évtizeddel ezelőtt is mezőgazdasági település volt, napjainkban a győri városmaggal való összeépülés szemtanúi lehetünk. Falusias jellege eltűnőben van, egy részén "új" lakótelep épült az 1970-es években, melynek altalaja miatt csak 5 szintes lakóházakat emeltek.

A nyolcvanas években kísérleti jelleggel egy 55 lakásos kis lakótelepet építettek a Páva utcában. A kétszintes sorházak betonpanelekből készültek, de formájában családi házként funkcionál.

A kilencvenes években a TV-adótorony (átjátszóállomás) köré, az addig beépítetlen területeken új lakótelepet építettek fel, a Szabadi úti lakótelepet.

Napjainkban, a volt szovjet hadsereg által raktárként birtokolt területekre, új bevásárlóközpontokat és lakóparkokat terveztek.

A TV-torony környékéről vagy a magasabban fekvő házakból illetve teraszaikból tiszta látási viszonyok között, a Sokorói dombság ravazd-ménfőcsanaki vonulata, a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának tornya, illetve szerencsés esetben a Bakony magasabb csúcsai is láthatóak.

Szabadhegy főutcája a József Attila utca.

Eddig ezen bonyolódott le a 81-es és 82-es főközlekedési útvonalakat összekötő forgalom is. A 81-es főút új nyomvonalra történő helyezésével, a forgalom részben áttevődött a József Attila úttal párhuzamos Zöld-és Jereváni utakra. A városfejlesztési tervekben látható, további úthálózat bővítés is.

A várorészt négy autóbuszjárattal, a 2, 5, 6, 7, 17 és 38-as számú vonalakon közlekedő városi autóbuszokkal lehet megközelíteni. A városházától számitva, ez 4-5 km-es távolság.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.