1 perc elolvasni
21 Sep
21Sep

Európai mobilitási hét kapcsán..

Győrben már több, mint száz éve készülnek járművek. Mindenféle volt ezek között, volt katonai, szép vonalú nyitott személyautók, buszok, kamionok, mezőgazdasági gépezetek, ahogy persze itt készültek a Rába Balaton motorvonatok is, vagy például a londoni metró szerelvényei – és még közel nem érünk a felsorolás végére!  

Most három korból ragadtunk ki három képet, melyen a győri Városháza látható a korra igencsak jellemző buszokkal. A jó hír az, hogy a közelmúltból is van kép, amelyen magyar – részben győri! – autóbusz látható, de menjünk időrendben, és menjünk vissza majd’ 100 évet!

 

A győri vagongyár új Rába—Krupp autóbuszai most kerültek Cordatic óriásabroncsokon forgalomba – az egyik üzembehelyezett autóbusz a győri városháza előtt – 1929

 De máris mehetünk tovább, ugyanis van egy igen jó fotó 1966-ból is, melyen Ikarusok láthatók (IK 55/66 és 30). Ezek a gépek akkoriban az utcakép meghatározó részei voltak. Bár nem Győrben készültek, de már akkoriban is szükség lett volna egy olyan motorra, amit majd Győrben a kép készítésének időpontjától számított három éven belül el is készül! 


És akkor egy újabb ugrás az időben – de térben maradunk ugyanott, Győrben a Vársházánál! – hiszen itt mutatták meg talán először még 2021-ben azt a csuklós buszt, amire ma már komoly darabszámban vannak rendelések, sőt a kiszállítások is elkezdődtek. Bár ez a busz egy Credo, méghozzá az Econell 18 Next típus, amire sokan rávágják, hogy az mosonmagyaróvári, de ma már ezeknek a buszoknak az összeszerelése és végszerelése Győrben történik! 


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.