Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

"A József Attila lakótelep „véletlenül” épült fel 1977-1978 között."

A városrészbe a lakótelep felépítése során több ezren költöztek. Ekkor épült fel Lang János tervei alapján és nyitotta meg kapuit az ifjú nebulók és tanári kar előtt 1978-ban a sokak által a mai napig is "piros iskolaként" ismert - akkori nevén - Konini Úti Általános Iskola. Azóta közel fél évszázad eltelt, sok minden változott, többek között az iskola neve is. A színe azonban továbbra is piros, volt szerencsém a közelmúltban eljutnom oda.

A főbejáraton belépve a szemben lévő falon egy márványtábla hirdeti, hogy az oktatási intézményt 2002/2003 során bővítették illetve felújították. Ekkor került az intézménybe Fett Jolán textilművész "Győr" című gobelinje.

Az iskola első emeleti folyósóján - a tanári szobák és igazgatói iroda közvetlen szomszédságában lévő falfelületen - található a 200*400 cm méretű 2-es felvetésű gobelin, mely évtizedeken keresztül a Csaba utcai SZOT-székház földszinti tanácstermét díszítette. A közel 60 éves falitextil korához képest nagyon jó állapotban van, holott a gobelinek a legsérülékenyebb műalkotások közé tartoznak. Állapotából kiindulva az előző helyen is vigyázhattak rá, jelenlegi helyén nincs kitéve közvetlen napfénynek sem. A textília bal oldalán egy női alak áll, aki a fejlődő települést figyeli. Tőle jobbra a város épületei elevenednek meg a szemünk előtt, mögöttük az ipari létesítmények, gyárak, gyárkémények láthatók. Fett Jolán szignóját sehol sem véltük felfedezni az alkotáson."

Fett Jolán textilművész "Győr" című gobelinje. (köztérkép.hu)


Kronológiai sorrend 

1978 -1983

Az intézmény 1978 szeptemberében kezdte meg működését Győr egyik új lakótelepén.

A 16 tantermes, 400-500 tanuló képzésére alkalmas iskolában 50 pedagógus tanított, 29 tanuló- és 10 napközis csoportot.
A Lang János tervei alapján készült iskola a Konini utcába került. 

Az iskola első neve így 1978-1984 között Konini úti Általános Iskola lett.

 1983 -1988 

A második öt évben a tanulólétszám csökkent, mert 1983-ban megépült a lakótelep harmadik iskolája, a Kodály Zoltán Általános Iskola. Így a továbbiakban 1300 tanuló helyett „csak” 800 kisdiáknak adott otthont az intézmény.1984 májusában Ortutay Gyula Herder díjas néprajzkutató nevét vette fel az iskola.Az Ortutay Gyula Általános Iskolában a tömegoktatást felváltotta a minőségi munkára való törekvés. 

1988-1993 

Ez a ciklus mindjárt profilváltással kezdődött. Bár ez nem módosította az iskola nevét, de az Ortutay Gyula Általános Iskola értékközvetítő és képességfejlesztő program szerinti működött tovább és tett szert országos elismertségre. 

1993-1998 

1996 januárjában Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata módosította az iskola Alapító Okiratát, és az intézményt Ortutay Gyula Képességfejlesztő Általános és Középiskolává nyilvánította.1996 szeptemberétől elindult a 6 osztályos gimnáziumi képzés.1998 szeptemberében pedig először volt gimnáziumi osztály a 9. évfolyamon. 

1998-2003 

2000 júliusában az iskolához integrálták a közeli óvodát, ezért az intézmény neve Szabadhegyi Közoktatási Központ lett. Az Uniós elvárások újabb változtatásra késztették az iskola vezetését. Az intézmény részt vett a CERNET - program keretében megvalósuló projektben, ahol 4 ország (Csehország, Szlovákia, Magyarország és Ausztria) működött együtt.

2000 szeptemberétől Magyarországon először indult német és angol nyelven az ÉKP - ra épülő Európa-stúdium az első osztályokban. 2001 szeptemberétől pedig a 9. évfolyamon is bevezetésre került a már német nyelven kidolgozott program. 

2002 novemberében iskolánk ezzel a programmal elnyerte az Európai Nyelvi Díjat.2002-ben sikeresen érettségizett az első 26 diákunk, akik 6 éves koruktól ÉKP szerint tanultak.Ugyancsak 2002-ben megkezdődött az iskola bővítése, ami 2003 szeptemberére befejeződött. 

Ennek során iskolánk akadálymentesítését is elvégezték. Az épületben lift működik, a bejáratnál pedig egy feljáró segíti a közlekedést.  

2003-2008 

2004-től az iskola neve Szabadhegyi Közoktatási Központ, Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.2005 szeptemberében iskolánk magyar - német kétnyelvű intézmény lett, az alsó tagozaton elkezdődött az a különleges munka, ami a német gyerekek beilleszkedését, tanulását hivatott biztosítani.Ezt tükrözi az intézmény új neve is: Szabadhegyi Közoktatási Központ, Magyar-Német Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.2006. augusztus 31-én Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., a Pro Schola Alapítvány és az intézmény aláírták a magyar-német óvodáról és iskoláról szóló négyoldalú együttműködési megállapodást, amely lehetővé teszi a magyar-német projekt felmenő rendszerű megvalósítását.2006 szeptemberétől német vendégtanárok segítségével megkezdődött a gimnáziumban a DSD C1 nyelvvizsgára történő felkészülés. Ezt a felsőfokú C típusú nyelvvizsgát a végzős évfolyamon tehetik le intézményünk Világ-Nyelv osztályában a németet, mint első idegen nyelvet tanuló diákok. 

2008- 

Intézményünk 2008-ban hivatalosan is DSD-iskolává vált.2009-ben a Német Követség a jövő partneriskolájának választotta az intézményt, PASCH-iskola lett.2009 szeptemberétől a négy évfolyamos általános tantervű gimnáziumi osztály helyébe felmenő rendszerben szakközépiskolai képzés indult ügyviteli szakmacsoportban.Az iskola neve is megváltozott az új feladat következtében. Az új név: Szabadhegyi Közoktatási Központ, Magyar-Német Óvoda, Általános Iskola és Középiskola.A 2010/2011. tanévben a német anyanyelvű diákok az újonnan megnyílt Audi Hungária Iskola intézménybe távoztak, de a magyar-német projekt a magyar tanulók részére tovább működik.2011-ben Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának határozata alapján a Gyárvárosi és Szabadhegyi Főigazgatóság intézményegységeként működünk tovább, mint Szabadhegyi Magyar-Német Általános Iskola és Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola.A 2012/2013-as tanévben kifutó rendszerben megszűnt középiskolánkban a szakközépiskolai és az öt évfolyamos nyelvi előkészítő évfolyamos képzés. A 2013/2014-es tanévben
4 évfolyamos gimnáziumi osztályt indíthattunk emelt szintű nyelvi képzéssel (angol és német)2013. január 1-jétől a működtetés szempontjából Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatához tartozunk. Fenntartónk pedig a Győri Tankerületen keresztül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.2013. szeptember 1-jétől iskolánk (mint székhelyintézmény) új elnevezése:
Gyárvárosi és Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola

http://www.szkk-gyor.hu/