Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum

Következőként ismerjük meg a Kisalföldi ASzC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium történetét.

A Győri Szemle 1943 - ban ír a fejlesztésről : "A vidék gazdaifjúságának szakoktatására létesítették 1937-ben, Győri Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskola és Mezőgazdasági Szaktanácsadó Állomást (ideiglenesen a Gróf Nádasdy-u. 22. számú régi házban)." 

Itt az első tanév 1937. évi november 1-én kezdődött meg. Ennek az iskolának az volt a célja, hogy a Győr szabad királyi város környékén lévő, birtokkal rendelkező gazda ifjakat anélkül, hogy az otthon már megszokott gazdasági munkából huzamosabb ideig elvonná, kiváló gazdákká nevelje. 

Ez az iskola 1948-ban, a nagyobb arányú új iskolapolitikának megfelelő átszervezéssel szűnt meg. Az épület jelenleg is megvan, lakásnak használják. 

1963. március 27-én született döntés egy Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskola megszervezésére és beindításáról. 

 1963. április 1-gyel megalakult az önálló 

Győri Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet. 

A szakmunkásképző iskola helykijelölésére és közigazgatási bejárására 1963. október 25.-én 10 órakor került sor. Itt ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele, és ezzel elindult az iskola megépítésének folyamata, melynek eredményeként 1967. augusztusában a 6 tantermes tanügyi épületet átadták rendeltetésének. 

Az iskola fejlődésének másik fontos eseménye az 1972. május 4.-én, ünnepélyes keretek között átadott - 120 férőhelyes - Diákotthon. A diákotthon-átadás ünnepi keretein belül jelentették be, hogy az iskola a "Veres Péter" nevet veszi fel. Így lett a Győri Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskolából Veres Péter Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet. 

A szakminisztérium hozzájárulásával 1976. szeptember 1. óta önálló szakmaként kezdtük  oktatni intézetünkben a húsfeldolgozó szakmát.  

 1978. IX. 1-ével a MÉM intézetünkben szakközépiskolát indított, ezért 1978 óta az intézet neve:                                      Veres Péter Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola. 

Az 1998/99-es tanévtől kezdődően csak az OKJ képzési jegyzékben szereplő szakmákat tanítunk.                             Beindítottuk a mezőgazdasági  technikus és dísznövénytermesztő képzést. 

Veres Péter Mezőgazdasági Szakközép- és Szakképző Iskola-ra változott. 

1990-től beindult az állattenyésztő- és állategészségügyi technikusképzés.   

2020-ban Kisalföldi ASzC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium néven szerepel. 


A Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz 

A Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium az egyetlen az országban, ahol lovas katonai hagyományőrző kiképzést is kapnak lovas diákjaink.

A díszszakasz 1999-ben alakult. Minden évben számos eseményen és rendezvényen vesznek részt, elismerést szerezve Győr városának és a Veres Péter iskolának.

Állandó résztvevői a győri március 15- i városi díszszemlének, a pápai huszár tábornak, a Kismegyeri történelmi lovas és hadijátékoknak, díszkíséretet adtak a Vitézi rend Országos Főkapitányának.

A díszszakasz tagjai lehetnek azok a lótartó és-tenyésztő, valamint lovastúra-vezető diákok akik, mind tanulmányi eredményükkel, mind biztos lovas tudásukkal és példamutató, követendő viselkedésükkel ezt a megtiszteltetést kiérdemlik.

Egyenruhájuk az 1848- 49- es győri Lovas Nemzetőrök viseletét jeleníti meg. Fekete bőrcsizma sarkantyúval, szürke nadrág salavárival, talpalóval. Fél combig érő búzavirágkék atilla somfa gombokkal, fekete teveszőr zsinórozással. Csákójuk, mint a huszároknak, azzal a különbséggel, hogy az ellenző felett a felállító vármegye neve egy fémlemezen olvasható. Zászlójuk az eredeti dupla selyem hadilobogó másolata.

Minden leendő tanítványt szeretettel vár a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz, és Vígh Attila lovas szakoktató a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz alapítója és vezetője