József Attila ltp

A 2-es autóbusz Zöld utcai „végállomása”A lakótelepet északon a József Attila lakótelep
A 2-es autóbusz Zöld utcai „végállomása”A lakótelepet északon a Győr–Pápa–Celldömölk vasútvonal határolja, keleten a Fehérvári út (a 81-es út bevezető szakasza), délről a Lepke utca. Nyugaton a Vak Bottyán utcában családi házas beépítésbe megy át. A középpontjában településcentrumszerű szerveződés található: posta, ABC, üzletek és magánkereskedések, orvosi rendelő, gyógyszertár található itt. 

Három nagy befogadóképességű általános iskolája van; az egyiknek 12 osztályos és német nyelvű középiskolai képzése is van.
A lakótelepet az Ős-Rába hajdani vizenyős területén, Nádorváros és Szabadhegy között építették fel a hetvenes évek közepén. Ma kb. 11 000 fő él a lakóházakban. A lakótelepen 10, 15 illetve 20 perces követési idővel a 2-es autóbusz biztosítja a tömegközlekedést. A lakótelepet családi házas övezet veszi körül. A lakótelepen parkosított területek találhatóak.
A József Attila lakótelep „véletlenül” épült fel 1977-1978 között. Azt mondták az építők, hogy amikor Adyvárossal végeztek Marcalváros beépítési terve nem készült el, de a győri házgyár csak termelte a paneleket. Ekkor szükségmegoldásként hirtelen megtervezték ezt a lakótelepet. 

A viszonylag szűk területre, a beépítés hatására, ugyanis a város legsűrűbben beépített része épült ki. Az altalaj süppedékessége miatt csak ötszintes épületeket emeltek. Magyarázata az, hogy a területet régen Jáki-laposnak nevezték, mert a Szabadhegyről lefolyó vizek gyűjtő, mocsaras része volt. Erre emlékeztetnek a házak között lévő tavacskák és a régebbi vízelvezető csatornák nyomai.
Harminc év telt el a lakosság ideköltözése óta. Azóta nagy változások történtek itt. Az első beköltözők fiatal párok voltak, elhalt a gyermekzsivaj, mert felnőtt egy generáció. Ma már ismét fiatalodik. Szükség lenne a környezet felújítására, megújítására. Az eltelt évtizedek leamortizálták az infrastruktúrát, közte a lakótelepi utakat is.